Behov for ledelse, der lytter – og handler.
Er der mon noget, der giver mere mening, end at arbejde i en NGO, hvor man tjener en større sag?
Hvor frivillige gratis giver af deres tid, opmærksomhed, medfølelse og knowhow? Hvor man kan være med til at gøre verden mere grøn og til et bedre sted at være for mennesker?
Nej, vel? Sådan er der mange, der tænker, og hvor er det bare fantastisk. Tak, må vi sige, for de opgaver som civilsamfundet, NGO’erne, frivilligforeningerne udretter er vigtige og uundværlige. Det er opgaver, som offentligt ansatte ikke tager sig af. Det er jo i sig selv en stor problemstilling, men det er en helt anden historie. Denne historie handler om NGO’erne, og hvad DE har brug for.
Vagthunden Altinget
For at sige det lige ud, så har ansatte i NGO’erne behov for langt bedre trivsel og arbejdsvilkår.
Det har stået skidt til i flere år. Ingen lagde for alvor mærke til noget (udenfor sektoren) før overskrifterne ramte onlinemediet Altinget:
- Prisvindende ngo-chef overlevede sag om betændt arbejdsmiljø:
Nu bliver hun igen beskyldt for “grotesk dårlig ledelse” (Altinget, 2022) - Undersøgelse skal kortlægge arbejdsmiljøet i ngo-sektoren. (Altinget, 2020)
- Ansatte fortæller om dårligt arbejdsmiljø i ngo-branchen (Altinget, 2018)
- Knap hver tredje magister i ngo-sektoren lider under dårligt arbejdsmiljø (Altinget, 2018)
- Pas på at dine ildsjæle ikke brænder ud (2017)
BANGO – Bedre Arbejdsmiljø i NGO’er
NGO-Sektoren er længe gået under arbejdsmiljø-radaren, men tiderne skifter, heldigvis.
Med mere indsigt stiger kravene om forandring. Flere centrale aktører og organisationer sætter ledelse, trivsel og arbejdsmiljø på dagsordenen. Der er imidlertid et stykke vej at gå endnu.
Et spændende tiltag er f.eks. netværksgruppen BANGO – Bedre Arbejdsmiljø i NGO. Netværksgruppen opstod under fagforeningen DM (tidligere Dansk Magisterforening), og er nu åben for alle, der arbejder i NGO’er, og som har brug for at have et sted at gå hen, når det er svært at gå på arbejde.
Hvordan mon det står til hos os?
Bare tanken på netværksgruppen BANGO bør få enhver leder i en NGO til at se sig selv i spejlet, og spørge: ”Hvordan mon det står til hos os”? Og frem for selv at besvare spørgsmålet, er det en afgørende god idé at spørge sine medarbejdere, og så være opmærksom på, om måden man spørger på, giver tryghed nok til at svare ærligt og oprigtigt. Og når man har lyttet – så skal der naturligvis handles.
Behov for ledelse, der lytter – og handler
I NGO’erne er det sædvanligvis en dyd at sætte naturen og mennesket før systemet. Væk med bureaukratiet – ind med en medmenneskelig og medfølende tilgang! I NGO’erne er det værdierne, der styrer arbejdet – ikke et Excel-ark og business-case fremstillinger! Professionalisering er flere steder blevet et skældsord.
Men der ER behov for at ledelsen bliver mere professionel – Excel-ark eller ej. Mange ledere i NGO-sektoren er ansat pga. deres engagement i en ganske bestemt sag. Måske fordi de ovenikøbet er pionerer indenfor den bestemte sag. Ikke nødvendigvis fordi de ved noget om ledelse, eller er ledelsesuddannet. Og god ledelse er noget, man gør i fællesskab.
At være professionel kan også være det, at man gør sig tanker om, hvad ledelse er i netop denne organisation. Hvordan værdierne afspejles også indadtil, hvordan den ledelse, man bedriver, inddrager og inspirerer medarbejderne til at gøre det bedste, og møde glade på arbejde hver dag.
God arbejdslyst derude!
Seneste kommentarer