Psykologisk tryghed på arbejdspladsen

Manglende psykologisk tryghed skal adresseres
– og det er en organisatorisk opgave.

Forestil dig, at du er dybt afhængig af at være på god fod med din nærmeste leder. Det er nemlig han eller hende, der skal forlænge din tidsbegrænsede kontrakt eller give dig gode ord med på vejen til din næste ansættelse.

Din chef er et velkendt navn i din branche. Hvis du vover et træde frem med din faglige tvivl eller vise dine fejltagelser frem. Hvis du ikke er enig med din chef, og du egentlig mener noget andet, så kan du risikere at blive kritiseret, overfuset eller udskammet – på tomandshånd når ingen ser det – eller mødt med tavshed, hvis du siger din mening i plenum.

Eller du får måske ikke forlænget din kontrakt. Du arbejder samtidig i en ret afgrænset branche, hvor mange kender hinanden. Hvis det bliver kendt, at du er ’besværlig’ at samarbejde med, så bliver det svært at få et andet job. Så, du indordner dig, og tier stille.

Mange arbejder på denne måde indenfor mange forskellige brancher – som freelancere eller som ansatte i tidsbegrænsede stillinger.

De personlige konsekvenser
Konsekvensen ved at stå model til et psykisk utrygt arbejdsmiljø i længere tid kan meget vel være, at du kommer i en permanent indre stress-tilstand. Du bevæger nemlig rundt i en slags krigszone,
hvor der er mindst to fronter: Din chefs mening og din egen, og da to meninger er en for meget i din organisation, må du undertrykke din egen.

Den indre undertrykkelse af dig selv kan give både fysiske og psykiske signaler om, at der er stress i dit system:

  • Hovedpine
  • Hjertebanken
  • Svedeture
  • Nedsat immunforsvar – hyppige infektioner
  • Træthed og søvnproblemer
  • Hukommelsesbesvær
  • Ulyst
  • Anspændthed
  • Koncentrationsbesvær
    Med mere…

 

Langvarige stress-tilstande kan give skader på kroppen og ar på sjælen. Det er usundt at gå rundt i en konstant indre stress-tilstand.

Det kan du gøre her og nu
Du skal først og fremmest mærke godt efter, hvordan du har det. Tag på ferie, tag en forlænget weekend, hvis du på nogen måde kan, og giv dig god tid til at lytte efter indvendigt. Gå nogle lange ture i naturen. Sov længe. Meditation er særligt godt til at få lidt ro på systemet – det er der faktisk god forskning bag – og til at lytte godt efter.

Det er lidt som en sne-kugle. Når man har rystet den grundigt, hvirvler sneflagerne rundt i den lille figur, men hvis man sætter den på et bord og giver lidt tid, så daler sneflagerne, og lægger sig fint ned på bunden – og så er udsigten i kuglen klar.

Sådan kan meditation også fungere for sindet. Der skal bare tid og ro til. Venlighed og tålmodighed. Så falder det urolige til sidst på plads. Mindfulness meditation efter enten MBSR eller MBCT-metoderne er meget anvendelige til at komme i gang med at meditere. Brug gerne nogle af vores gratis guidede meditationer. Der er et link i bunden af denne blog.

Måske du også har brug for at tale din situation grundigt igennem med nogen, om din situation er holdbar, som den er lige nu. Husk at det er bedst at træffe store beslutninger, når man ikke er i krise, og hvis du har stress, så skal du først og fremmest have ro til at komme dig, før du skal gøre noget drastisk. Måske du i også skal tale med din læge om at få en sygemelding til at få lidt fred.

Hvis du har brug for en samtale om den psykologiske tryghed på din arbejdsplads, er du velkommen til at kontakte os. Se oplysninger nederst i bloggen.

Der er også fælles konsekvenser
Det er ikke bare den enkelte, det påvirker, hvis den psykologiske tryghed på arbejdspladsen er lav. Så dig omkring på dine kolleger – hvad ser du? Hvad fornemmer du? Hvad hører du?
Taler I sammen? Eller har utrygheden også forplantet sig imellem jer? Deler I jeres bekymringer, tør I fremstå med jeres fejl og tvivl overfor hinanden? Kan I udtrykke saglig kritik og være uenige uden at det medfører konflikter?

Hvis IKKE – så er der grund til at råbe vagt i gevær, for ikke blot påvirker det jeres individuelle trivsel, det påvirker også jeres opgaveløsninger, jeres kreativitet, jeres krisehåndtering mv.

Dårlig trivsel pga. manglende psykologisk tryghed kan medføre alvorlige fejl i opgaveløsningen – med de konsekvenser, der bare ikke må ske i jeres branche. Trivsel er ikke bare godt for den enkelte eller for et team – det er godt for en god faglig kvalitet. Spørg bare, hvad psykologisk tryghed betyder for piloterne i et cockpit, eller for læger og sygeplejersker på en operationsstue?!

Hvad kan I gøre sammen?
Manglende psykologisk tryghed skal adresseres – og det er en organisatorisk opgave. Hvis ikke ledelsen i jeres organisation er opmærksomme på dette – kan I så gøre noget ved dette i fællesskab? Hvem kan I tale med for at sætte en god udvikling i gang? Er der en tillidsrepræsentant, en arbejdsmiljørepræsentant I kan tale med? Hvis I er i tvivl, så gå til jeres fagforening, og bed om gode råd til, hvad I kan gøre hos jer.

Hjælp hinanden med en styrke den psykologiske tryghed på arbejdspladsen. Og hvis det er helt umuligt at gøre noget ved sagerne der, hvor du/I er nu, så vær ekstra opmærksomme på, hvor du/I får ansættelse næste gang!

Pas godt på hinanden derude

  • Download gratis guidede mindfulness meditationer HER
  • Kontakt os for en psykolog eller coachsamtale HER

 

Læs om Psykologisk Tryghed HER

 

 

 

Relaterede artikler

Trolle og Kunzes blog

Klinik og kontor i Nyhavn

Trolle og Kunze blev etableret i 2012
af Susi Trolle og Keld Kunze.

Vi har fokus på den enkeltes oplevelse af mening og livsmod, på værdsættende fællesskaber og organisatorisk trivsel. 

Her på bloggen skriver vi om det, vi ikke altid har nok tid eller plads til at fortælle, når vi underviser eller faciliterer. 

Hvis du kan bruge det, det du læser,
så del meget gerne! 

Nyheder

Følg med i hvad der sker