Hjælp til

Stress, mistrivsel og kriser

Psykolog samtaler, coaching samtaler og mindfulness forløb

Stress er ingen sygdom, og har heller ingen direkte diagnose. I det medicinske sprog benyttes imidlertid udtrykket belastnings – og tilpasningsreaktion.

Stress er således en reaktion på og et signal om at noget ikke er, som det skal være. Der kan være ubalancer, det kan være svært at sætte fingeren på. Mistrivsel opstår, men årsagerne kan forekomme umærkelige. Det kan være svært at se og mærke, selv når ubalancerne gradvis forøges. Det ville være noget andet, hvis det skete pludseligt, men hvis grænsen hele tiden forøges en lille bitte smule, så mærker man det ikke så tydeligt, før det hele er blevet for meget, og systemet bryder sammen. Så kalder man det at ”gå ned med stress”.

Hos Trolle og Kunze ser vi årsagerne til stress i et helhedsperspektiv.  Der kan både være personlige, sociale, arbejdsmæssige og samfundsmæssige årsager til reaktionerne. Undersøgelser fra bl.a. Stressforeningen peger på at noget af årsagen findes i det psykosociale arbejdsmiljø.

Eksempler på, hvordan vi kan hjælpe:

 • Mindfulness baseret stressreduktion (MBSR)
  MBSR står for mindfulness baseret stressreduktion. Det er et otte-ugers program, der forbedrer mental sundhed samt forebygger og helbreder stress. Programmet anvender opmærksomhedsøvelser, åndedrætsøvelser samt meditationsøvelser, og er baseret på individuel træning mellem hver session.
  Ved at rette fælles fokus på både individuel og fælles trivsel støtter man ikke blot den mentale sundhed, men skærper også større lydhørhed og mere nænsomhed for sig selv og samt i relationerne på arbejdspladsen.

Se vejledning her

Der er flere modeller:

 • En-til-en undervisning
  kan kombineres med coachingsamtaler om arbejdsliv og karriere
  – eller kombineres med psykologisk behandling som en tidlig og forebyggende indsats. Forløbet tilrettelægges og aftales individuelt.

 • Undervisning i grupper
  kan styrke både den enkelte samt styrke relationerne i et team.
  Gruppeundervisning tilrettelægges efter det traditionelle otte-ugers program med en session om ugen kombineret med hjemmetræning.
  Forløbet kan tilrettelægges på arbejdspladsen, hvis der er mulighed for at mødes i et uforstyrret rum. Ellers finder vi et rum i nærheden af jeres arbejdsplads.

 • Psykologisk behandling ved stress og kriser

  Psykologiske samtaler er hjælp til at håndtere vanskelige situationer, hvor man oplever at være kørt fast og måske reagerer på en overraskende, uventet og uhensigtsmæssig måde. Det kan være i forbindelse med stress, depression, angst, kriser eller eksistentielle forhold.

  Det kan være, at du ønsker hjælp til udfoldelse af den person, du føler, du i virkeligheden rummer, men som ikke rigtigt kommer til udtryk i dit aktuelle liv. Det kan således være hjælp til karriereskift eller livsfordybelse. Enhver krise er også en mulighed for at tage sit liv op til fornyet overvejelse og se på, om man lever som man gerne vil – og hvilke muligheder der er, for at dreje det i en mere ønsket retning.

 • Coachingsamtaler
  De fleste af os har travlt med at kæmpe os vej igennem livet. Der er så meget, der fylder hverdagene.  Det kan være svært at finde plads til fordybelse og refleksion. Og når livet tager nogle drejninger, hvor vores sædvanlige tanke- eller handlemåde ikke slår til, så kan der være brug for at kikke lidt dybere indadtil, hvor svarene findes, hvis blot man lytter efter.
  Det f.eks. dreje sig om karrierevalg, sygdom, pension, skilsmisse, arbejdsløshed eller uddannelsesvalg, at vigtige spørgsmål dukker op f.eks. ”hvad skal der blive af mig nu?”, ”hvilken vej skal jeg gå?”
  Coaching kan anvendes både i personlige og arbejdsmæssige sammenhænge.

Se mere her

Nyheder

Følg med i hvad der sker

Sæt dig godt til rette

Giv dig selv lov til at være

album-art
Af Susi Trolle

Skriv til os

Spørgsmål, undren, kommentarer, forslag